با مشارکت سازمان فضایی ایران پروژه مدلسازی اثرات فعالیتهای خورشیدی بر انتشار امواج در یونسپهر با همکاری اپسکو آغاز بکار کرد.
خورشید بزرگترین منبع انرژی برای زمین و سایر اجرام منظومه شمسی است. تابشهای خورشیدی و ذرات پرانرژی گسیلشده از این ستاره علاوه بر تأمین انرژی میتواند اثرات جدی بر حیات و فناوری در منظومه شمسی داشته باشد. ذرات پرانرژی و تابشهای الکترومغناطیسی خورشید در طولموجهای متفاوت به زمین ساطع میشوند اما تنها بخش کوچکی از این امواج به سطح زمین میرسند. اتمسفر زمین بهعنوان یک سپر دفاعی محکم از ساکنان این سیاره در برابر امواج و پرتوهای یونساز و مخرب دفاع میکند. پرتوهای فرابنفش و ایکس با برخورد به مولکولها و اتمهای موجود در لایههای بالایی جو زمین با تولید یونهای مثبت، انرژی خود را از دست میدهند و درنتیجه لایهای با عنوان یونسپهر( یونوسفر) در فاصله 80 تا 600 کیلومتری از سطح زمین ایجاد میشود. فوتونهای پراکندهشده و تولیدشده در خلال این یونشهای گسترده بهصورت پدیده آشنای شفقهای قطبی دیده میشوند. به علت تغییر نرخ یونش اتمها در این لایه و تأثیرپذیری بالای یونسپهر از تابش خورشید،در طی یک شبانهروز و همچنین با تغییر در زاویه تابش خرشید به زمین در فصلهای متفاوت، لایههای یونسپهر دستخوش تحولاتی میشوند که اثرات قابلتوجهی بر ارتباطات رادیویی و سیگنالهای ارسالشده و دریافت شده از فضا دارد و بر هوانوردی، ارتباطات رادیویی و مکانیابی مؤثر است. همچنین در مدت چرخه فعالیت 11 ساله خورشیدی که طی آن، شدت و تعداد فعالیتهای خورشیدی افزایش و سپس کاهش مییابد، یونسپهر زمین رفتار تحولی خواهد داشت. برای کنترل اثرات سو تحولات یونوسفر لازم است تا اثرات فعالیتهای خورشیدی بر این لایه کاملاً شناختهشده و مدل رفتاری آنها مشخص گردد.
سازمان فضایی ایران در همکاری با سازمان اپسکو و کشورهای عضو در راستای تبادل دانش و انجام تحقیقات مشترک درزمینه مطالعات درزمینه اقلیم فضایی، یونوسفر و فعالیتهای خورشیدی و ظرفیتسازی در توسعه آموزش و تحقیقات در موضوعات موردنظر اقدام به مشارکت در پروژه مدلسازی اثرات فعالیتهای خورشید بر انتشار امواج در یونسپهر نموده است. بر این اساس و در بازه زمانی اجرا پروژه با همکاری دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایران و در خلال یک همکاری بینالمللی دادههای یونسپهر بررسی و مدلسازی خواهند شد. جلسه آغاز بکار رسمی این پروژه با مشارکت سازمان فضایی ایران و متخصصان کشورمان در واپسین روزهای اسفند 1399 برگزار گردید.